S. ĽUBOVŇA: Miestny stredoveký hrad sa zmenil počas noci na malé observatórium

17.06.2012 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 17. júna (TASR) - Stredoveký hrad nad mestom Stará Ľubovňa sa premenil počas uplynulej noci na malé observatórium. Nočnú oblohu ako aj viaceré filmy o astronómii si tam prišli pozrieť stovky ľudí.
Víkendové podujatie na Ľubovnianskom hrade zastrešila humenská Vihorlatská hvezdáreň. Ako TASR informoval jej riaditeľ Igor Kudzej, nočnému pozorovaniu hviezd predchádzali počas soboty (16.6.) v Starej Ľubovni mestské hry, do ktorých sa zapojili desiatky školákov z Prešovského kraja.
Pri jednotlivých stánkoch roztrúsených po celom meste mali zodpovedať viacero otázok, ktoré tematicky nadväzovali na zrealizované projekty cez program poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce.
"Náš stánok reprezentoval projekt nového planetária na Kolonickom sedle v okrese Snina. Pre školákov sme mali pripravené v tejto súvislosti otázky z astronómie," vysvetlil Kudzej.
Ako ďalej uviedol, večerný program v areáli hradu odštartoval približne o 19.00 h premietaním prezentačných filmov o astronómii ako aj o spomínanom planetáriu. "Následne keď sa zotmelo, sme návštevníkov previedli prostredníctvom ďalekohľadov nočnou oblohou," priblížil Kudzej.
Cez ďalekohľady bol podľa jeho slov dobre viditeľný Saturn, otvorené a guľové hviezdokopy, ale aj napríklad dvojhviezda s názvom Albireo. "Ide o dve hviezdy vedľa seba, z ktorých má každá inú teplotu. Preto má jedna modrú a druhá červenú farbu," ozrejmil riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne.
Pre pozorovanie nočnej oblohy v Starej Ľubovni boli zo soboty na nedeľu podľa Kudzejových slov výborné podmienky. Ako dodal, po desiatich dňoch to bola prvá teplá noc s jasnou oblohou.
Záujem verejnosti o spomínané podujatie bol vzhľadom na chýbajúcu hvezdáreň v meste, veľký. "Mnohí ľudia mali možnosť pozrieť sa na hviezdy cez ďalekohľady po prvýkrát v živote. Možno z tejto víkendovej akcie vznikne nová tradícia, uvidíme," uzavrel Kudzej.
 

Vyberte región